Hasselnötsbollar med rödbeta
Ca 25 st
2,5 dl hasselnötter
0,5 dl havregryn
0,5 dl kokosflingor
8 dadlar
3 msk starkt kaffe
2 tsk PLOG Rödbetspulver
2 krm vaniljpulver
1 krm flingsalt
Mixa alla ingredienser och forma till bollar. Om smeten är för torr kan du tillsätta en skvätt vatten eller mer kaffe. Rulla bollarna i rödbetspulver eller kokos. Förvara i kyl eller en längre tid i frys.
Lingongrädde
2 dl vispbar grädde (t.ex. havre)
Rivet skal av 1 lime
2 tsk PLOG Lingonpulver
1 tsk flytande honung
Vispa grädden till önskad fasthet och rör sedan ned övriga ingredienser. Servera kyld till bär, frukt, kaka eller paj.
Raw morotskaka
Botten
2 dl valnötter
3 dl färska dadlar, urkärnade
1 dl riven kokos
3 medelstora morötter, rivna
3 msk PLOG Morot
0,5 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 nypa flingsalt
Frosting
2 dl växtbaserad färskost
50 g växtbaserat smör
2 msk flytande honung
1 dl florsocker
2 krm vaniljpulver
Finrivet skal av 1 apelsin
Garnering
Pistaschnötter, grovhackade
-
Mixa valnötter och dadlar och blanda ned övriga ingredienser till botten. Tillsätt lite vatten om det behövs för att binda massan.
-
Bred ut smeten i en springform med bakplåtspapper. Ställ i frysen medan du gör frostingen.
-
Vispa ihop cream cheese och smör till en fluffig smet. Vänd sedan varsamt ned övriga ingredienser till frostingen.
-
Ta ut kakan ur frysen och bred på frostingen. Garnera med pistaschnötter och pudra över morotspulver.
-
Ställ i frysen minst 1 timma till och ta ut ca 10 min innan den ska serveras.
-
Vill du ha en dubbel morotskaka som på bilden gör du dubbel sats och fortsätter bygga på kakan efter att det första lagret botten och glasyr har stått i frysen en timme.
Hallon- och rödbetsglass
2 avokado
250 g frysta hallon
1 banan, fryst i skivor
0,5 dl havreyoghurt
2 tsk PLOG Rödbetspulver
1 lime (saften)
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
Mixa alla ingredienser och servera direkt, gärna med färska hallon.
Vetegräsmousse
1,5 dl växtbaserad grekisk yoghurt
0,5 dl fryst mango
1 tsk flytande honung
0,5 lime
1,5 tsk PLOG Vetegräs
0,5 krm vaniljpulver
Mixa kokosyoghurt och mango. Pressa limen över blandningen och rör ner tillsammans med övriga ingredienser. Toppa gärna med färska bär.
Blåbärsgröt
1 dl havregryn
2 dl vatten
0,5 dl torkade äppeltärningar
2 tsk PLOG Blåbärspulver
0,5 krm flingsalt
Flytande honung
Koka upp havregryn, vatten och salt och låt småkoka några minuter. Rör ned äppeltärningar och blåbärspulver. Ringla över honung och toppa med valfria bär. Servera med kall havredryck.
Overnight oats med morot
Grundrecept
2 dl havregryn
1 msk chiafrön
2 dl nötmjölk
1 krm vaniljpulver
1 tsk PLOG morotspulver
1 nypa salt
Topping
Osötat jordnötssmör
Skivad banan
Flytande honung
Kakaonibs
Rör på kvällen ihop grundreceptet i en burk eller en skål och ställ i kylen under natten. Toppa med valfria tillbehör på morgonen. Servera eventuellt med nötmjölk.
Mörk chokladbräck med rödbeta
100 g mörk choklad, 70-85%
Valnötter, grovhackade
PLOG Rödbetspulver
Flingsalt
Smält chokladen i ett vattenbad. Häll ut den på ett bakplåtspapper. Strö över rödbetspulver, valnötter och flingsalt. Låt stelna och bryt i bitar. Förvara svalt.
Norrlandsglass
5 dl vaniljyoghurt (t.ex. soja)
200 g blåbär och hallon
3 tsk PLOG Norrlandsbär
Mixa samtliga ingredienser och låt sedan smeten frysa i en glassmaskin om du vill ha den fluffig, eller i formar för pinnglass.
Bärmaränger på kikärta
Ca 60 st små
1,5 dl spad från kikärter
1,5 dl strösocker
0,5 tsk pressad citron
0,5 tsk vaniljsocker
2 tsk PLOG Norrlandsbär, Lingon eller Blåbär
Sät ugnen på 100 grader. Vispa spadet, citron och vaniljsocker till ett skum med elvisp. Tillsätt lite av strösockret i taget under fortsatt vispning, tills du har ett fast skum. Spritsa ut små mängder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar. Håll koll så att de inte blir mörka. Låt stå ytterligare ett par timmar på eftervärme i ugnen. Låt svalna och förvara torrt.
Korngräsbollar
300 g naturella cashewnötter
250 g dadlar, urkärnade
1 dl kokosflingor
1,5 msk färsk, riven ingefära
2 lime (skal och saft)
2 tsk honung
2 tsk PLOG Korngräs (+ extra till garnering)
1 krm flingsalt
Mixa cashewnötter i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet som går att forma till bollar. Avsluta med att rulla bollarna i korngräs. Förvaras i kyl eller frys.
Smoothie bowl med rödbeta
1 dl havregurt
0,5 dl havregryn
0,5 dl frysta blåbär
0,5 dl frysta hallon
0,5 dl frysta lingon
2 tsk PLOG Rödbeta
1 krm vaniljpulver
1 tsk flytande honung
Mixa samtliga ingredienser och häll upp i en skål. Toppa med t.ex. granola och färska bär.
Gröna Skånevåfflor
4 dl vetemjöl
3 dl fet havremjölk
1 dl vatten
150 g växtbaserat smör
1 msk PLOG Skånegrönt
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 citron
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i havremjölk och rör tills smeten är klumpfri. Tillsätt vattnet och låt smeten svälla 20 min. Smält under tiden smöret och låt svalna något. Tillsätt smöret i smeten innan gräddning. Räkna med knappt 1 dl smet per våffla. Servera med färska bär och vispad grädde eller gör en matig variant med rödlök, havre fraiche och tångrom.
Smoothie bowl med korngräs
0,5 avokado
0,5 banan
1 dl fryst mango
1 näve babyspenat
1 dl havregurt
2 cm ingefära
2 tsk PLOG Korngräs
1 krm vaniljspulver
Mixa samtliga ingredienser och häll upp i en skål. Toppa med t.ex. granola och färska bär.
Blåbärsglasstårta
Ca 6-8 pers, 20 min + 1 timme frystid
Pajbotten
2,5 dl mandelmjöl
125 g smält smör
1,5 dl havregryn
1 msk agavesirap
Nypa flingsalt
Blåbärsglass
2,5 dl vispbar havre- eller sojagrädde
1 msk PLOG blåbärspulver
2 msk agavesirap
Gör såhär:
Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smör i en kastrull
Blanda smör, vaniljpulver, salt, mandelmjöl & havregryn. Knåda ihop till en deg
Tryck ut degen i en form, ca 22 cm
Grädda i 10 minuter och låt svalna (kör in den i frysen en stund om du har bråttom)
Blåbärsglass
Vispa grädden
Blanda i blåbärspulver och agavesirap
Lägg i blåbärsgrädden i pajformen och frys i minst en timme. Garnera med frysta eller färska blåbär och extra blåbärspulver. Om du ska äta den dagen efter så låt den tina i 15-20 minuter för perfekt konsistens